Kolumbiya Universiteti: İqlim dəyişikliyi bu ərazilərin sakinləri üçün düyünü təhlükə edə bilər 

11:01 - 17.04.2025


17 aprel, Fineko/abc.az. İqlim dəyişikliyi, Asiyada milyonlarla insanın əsas qidası olan xam düyüdəki arsen səviyyəsinə çox təsir edə bilər.

ABC.AZ xəbər verir ki, bunu Kolumbiya Universitetinin Mailman İctimai Sağlamlığı Məktəbinin yeni araşdırması iddia edir. 

Tədqiqat göstərir ki, 2°C-dən yuxarı artımlarla illik temperaturun artması, karbon dioksid (CO2) səviyyəsinin artması ilə birlikdə düyüdə qeyri-üzvi arsen konsentrasiyasının artmasına səbəb olur ki, bu da 2050-ci ilə qədər Asiya əhalisi üçün ürək xəstəlikləri, diabet, xərçəng və s. xəstəliklərin dinamikası risklərini artırır.
Mailman Məktəbinin doktoru Lyuis Ziska izah edib ki, normadan yüksək arsen səviyyələri, ehtimal ki, düyü dənələri tərəfindən daha asan mənimsənilən arsen üçün münbit torpaq tərkibindəki iqlim dəyişikliklərindən qaynaqlanır.
"Nəticələrə əsasən, gələcəkdə arsenin təsirini azaltmağa kömək edə biləcək təcili tədbirlərin görülməsini zəruri hesab edirik", — deyə Ziska bildirib.